Osnovne smernice jin joge

IMG_2322coverbw Osnovne smernice jin joge:

1. Svaki položaj u jogi je loš za nekoga. Svaka osoba ima jedinstvenu anatomiju i istoriju, to znači da svaki položaj na različite osobe deluje na drugačiji način. Obično je ta razlika mala, ali nekada može biti značajna i štetna. Ne dozvolite da vas obuzme “ovladavanje položaja”. Položaji bi trebalo da budu terapeutski, a ne da predstavljaju izazov za vaš ponos. Neki položaji mogu da budu neprijatni, ali da deluju dobro na zdravlje. Dok neki drugi položaji jednostavno mogu da budu loši za vas.

2. Savijanja prema napred su jin. Dovode glavu u nivo sa srcem čineći dotok krvi u mozak lakšim. Srčani mišić je opušten, a krvni pritisak u celom telu je smanjen. Savijanja prema napred harmonizuju tok Či energije kroz meridijane uz kičmu, što ima smirujuće i sedativno dejstvo.

3. Savijanja prema nazad su jang. Stimulišu nervni sistem i oživljavaju. U položajima sa savijenjem prema nazad ne bi trebalo da se zadržavamo jednako dugo koliko i u položajima sa savijanjem prema napred. Probajte da eksperimentišete sa većim brojem ponavljanja savijanja prema nazad u kraćim vremenskim intervalima, umesto dužeg zadržavanja u položajima.

4. Važno je doba dana i godine. Vežbanje koje je više jang, sa kraćim zadržavanjem u položajima je prikladnije za jutro ili za hladne dane. Vežbanje koje je više jin je prikladnjie za veče ili za tople dane.

5. Vežbanje sa više jang karakteristika bi trebalo da uključi veći broj položaja sa kraćim zadržavanjem i sa više ponavljanja. Vežbanje sa više jin karakteristika se ostvaruje manjom raznolikošću i naglasak bi trebalo staviti na samo nekoliko položaja.

6. Jang vežbanje može da prethodi jin načinu vežbanja, ali potrebno je ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje sa jednog na drugo.

7. Ukoliko neki položaji kod vas izazivaju stres, koristite jastuke, ćebad i slično kao potporu. Jin joga nikada ne bi trebalo da izaziva naprezanje. Ukoliko niste u mogućnosti da se opustite u položaju, znači da ste previše agresivni.

Prevela: Mirela Đurić
Izvor: Yin Yoga: Principles and Practice, Paul Grilley