Čas na donacije

DONACIJA b&w

Nedeljni čas jin joge je čas na donacije. Ovaj koncept se u više navrata pokazao kao stran, nepoznat ili nedovoljno jasan korisnicima naših usluga. Iz tog razloga pokazala se potreba da se malo više i detaljnije pozabavimo ovom temom.

Sam nedeljni čas jin joge smo uvele par nedelja nakon otvaranja shale i kao takav bio je novina u dotadašnjoj ponudi časova u shali. Za nas koje redovno vežbamo aštanga jogu šest dana u nedelji, jin čas je bio pravo osveženje. Poželele smo da to osveženje podelimo sa što više ljudi. Odatle i ideja da nedeljni čas jin joge bude otvoren za sve zainteresovane, a ne samo za članove i članice shale. Kako je jin čas odstupao od dotašnje ponude časova u našoj shali, koja se svodila na za aštanga jogu tradicionalni majsor i vođeni čas, to ga je već činilo dovoljno specifičnim. Kako bismo istakle specifičnost nedeljnog jin časa, učinile smo ga još specifičnijim i odlučile da to bude čas na donacije.

Koncept časova na donacije se sučeljava sa tržištem utvrđenim potrošačkim okvirom. I dalje to nije prostor oslobođen od tržišta, ali ipak ostavlja slobodu korisnicama naših usluga da samostalno donesu odluku o tome koliko žele za njih da plate. Samostalno određivanje “cene” usluge podrazumeva izvestan stepen odgovornosti i kao takvo predstavlja proces za istraživanje i posmatranje naših sopstvenih stremljenja unutar tržištem određenog sistema vrednovanja usluga. Susrećući se prvi put sa ovakvim konceptom razmene i prilikom direktnog prosleđivanja odgovornosti korisnicima usluga, u nekoj meri kod istih može da dođe do osećaja neprijatnosti, kao što dolazi prilikom susreta sa bilo čim stranim ili nepoznatim. Međutim, naša namera je bila upravo suprotna. Naša namera je bila omogućiti korisnicama naših usluga osećaj slobode i komfora u procesu odabiranja i odlučivanja.

Mnoga mesta koja svoje usluge ili proizvode nude za donacije imaju uspostavljen sistem tzv. “preporučene donacije”. Tako na primer preporučena donacija za ručak ili večeru može da iznosi 2 eura. Preporučena donacija je orijentir koji eliminiše osećaj neprijatnosti i nedoumice (da li sam dala premalo ili previše) prilikom ispostavljanja nadoknade za određeni proizvod ili uslugu. Ali isto tako preporučena donacija nas ograničava u preuzimanju odgovornosti za sopstvene odluke. Razvijanje osećaja odgovornosti, a samim tim i svesnosti je jedna od ključnih stavki u praktikovanju joge.

Živimo u kapitalizmu i naše finansijske mogućnosti u velikoj meri variraju od čoveka do čoveka, od meseca do meseca, pa i od dana do dana. Iznos donacije bi trebalo da bude u srazmeri sa našim trenutnim finansijskim mogućnostima, bez imperativa diktiranog tržištem. Novac iz kutijice za donacije se usmerava ka pokrivanju troškova shale, koji svakako nisu mali. Dakle, u ovom slučaju donacija nije humanitarni prilog, nego jednostavno drugačiji model razmene koji korisnicima naših usluga daje aktivniju ulogu.

Nedeljnim časom jin joge želimo da napravimo malu pukotinu u ovom surovom sistemu vrednovanja diktiranom tržištem koji profit stavlja iznad ljudi, sa željom da ona vremenom preraste u nešto veće od samo pukotine.

Mirela