Raspored časova – april ’23

Aprilski raspored časova joge je isti kao i martovski. Nema updejta, nema izmena u satnicama. Ali ima još priče o jogi, sledi treći deo mojih pitanja i odgovora vežbača!

M: Kako bi predstavila ove časove joge poznaniku koji vežba jogu na nekom drugom mestu?

Višnja: Sada ih opisujem kao ashtangu sa yin  pristupom 🙂

Kažem da vežbam ashtangu ali bez pritiska da to radim na način koji se smatra tradicionalnim ili jedinim ispravnim. Ne vežbam 6 dana u nedelji (niti to vidim kao cilj) i iako postoji redosled asana u ashtangi, na ovim časovima mogu da taj redosled prekinem u svakom trenutku i ubacim dodatne/drugačije položaje zavisno od potrebe. Na sve to, upoznajem se sa yinom i yin principima.

Marina: Bila sam kod mnogih instruktora i ovaj pristup mi najviše prija. Sviđa mi se što se ne potencira „guru“ deo joge. Ovaj prostor je uvek smiren.

Kata: Ne znam kako je drugde ali meni je na ovim časovima veoma prijatno. Časovi su neintenzivni i postoji sloboda (možda ne znamo svi da je praktikujemo, ali to je više do nas nego do slobode). Možda je upravo ta sloboda da istražuje svoju praksu u skladu sa isključivo svojim ritmom nešto što može biti drugačije. Da su ljudi koji tu dolaze baš fini, nema nekog napadnog sveta, da ne vlada neka takmičarska atmosfera. Atmosfera je prihvatajuća i neutralna i dozvoljava ti da u svakom trenutku osmisliš šta želiš i šta ti je potrebno od časa.

Nastaviće se…