YIN JE IN

Jin joga je introspektivna i interoceptivna praksa. Praksa pounutrivanja.

Biti IN znači biti UNUTRA. Unutar tela. Unutar uma.

Biti JIN za jogičku praksu znači da je tiha, spora, relaksirana, kontemplativna, imaginativna, introvertirana – UNUTRAŠNJA.

Jin joga je hatha joga praktikovana na jin način. Prema tome, nije nešto novo, iako je kod nas popularizovana tek u poslednjih desetak godina, a u svetu u poslednjih trideset godina, postavši IN kao tehnika usporavanja i umirivanja tela, te izazivanja uma da se prepusti tom istom tihom i mirnom ritmu.

Jin joga se radi bez zagrevanja, u položaje se ulazi postepeno, a nakon što se telo smesti u položaj, tu se zadržava dugo. Dugo je vremenska referenca koja može biti bilo gde između dva i dvadeset minuta. Čemu to i zašto tako?

Odgovor se krije unutra, ispod kože, u slojevima vezivnih tkiva koja snopove mišićnih vlakana povezuju sa kostima i zglobovima, organe sa limfotokom, bronhijalno stablo sa krvotokom, spletove nerava jedne sa drugima itd. Ovim vezivnim tkivima potrebno je vreme da odreaguju na promenu u posturi. Svako zadržavanje položaja koje je kraće od dva minuta, neće imati željeni efekat u targetiranju jin tkiva. Zato je u jin jogi vreme merna jedinica za dubinu položaja. Duža zadržavanja su „dublja“.

“Ne koristimo telo da bismo ušli u položaj, položaj koristimo da bismo ušli u telo.”- Bernie Clark, kanadski učitelj jin joge

Jin tkiva – kosti, ligamenti, tetive, mišićna fascija, duboka fascija – dobro reaguju na veoma spore promene. Da bismo osetili gradivnu snagu jin tkiva – dubokih vezivnih tkiva – potrebno je da za to odvojimo vreme i bićemo nagrađeni njihovom dugovečnošću, gipkošću i vitalnošću. Nekada je za ovo potrebno par nedelja, a nekada su u pitanju godine. Novajlijama u jin jogi, dovoljno dugo zadržavanje u asanama će biti oko 2-3 minuta. Dok će vežbačima dužeg staža pravi gušt biti mariniranje u položajima čak i po 20-30 minuta. Mikroskopske promene koje tada nastaju u vezivnom tkivu, nas pozivaju da stalno pratimo sve unutrašnje procese kako ne bismo prekadašili optimalnu meru u okviru granica koje služe zdravlju. Budna pažnja i jasna namera čine ovu praksu ispunjenom izobiljem zdravstvenih benefita: pokretljivost zglobova, jačanje ligamenata, hidriranje tkiva, odstranjivanje toksina i metaboličkih ostataka, limfna drenaža, regulacija funkcija autonomnog nervnog sistema kao što su varenje i disanje…

Tehnike disanja u jin jogi su jednostavne – sporo, ujednačeno i mirno ritmično disanje, ponekada sa tihim zvukom nalik šapatu, poznatom kao pobedonosno, ujjayi disanje. Naš respiratorni sistem je u stalnoj korelaciji sa nervnim sistemom, te usporavanjem i produbljivanjem daha indukuje relaksaciju nervnog sistema i regulaciju misaonih procesa. Može da nas dovede do velikih promena unutar misaonih pejzaža i do napuštanja starih, dugogodišnjih misaonih navika. Gubljenjem zamarajućih i nametljivih, intruzivnih misli čitavo naše biće biva okupano novom svežinom, integrišući novonastale promene na svakom nivou tela i uma.

Položaji jin joge su pretežno sedeći i ležeći. Ako se dobro namestiš, uživaćeš kao na plaži ili osunčanoj livadi. Ako te nešto žulja u položaju, možda nećeš uživati, ali ćeš pobrati plodove prakse strpljivim čekanjem na promenu koja svoj početak ima u sadašnjem trenutku, a kraj joj se nazire u kontinuumu vremena i redovne prakse. Jin joga nam demonstrira da i svaki nemir ima svoj početak i kraj. Neki od benefita prakse su instant i trenutni, a neki nam postanu pristupačni tek nakon više godina.

Jinovskim pounutrivanjem svedočimo malim promenama naših stanja koje svojim kumulativnim efektom polako vode ka većim promenama i unutra i ka spolja. Naš odnos ka spoljašnjem okruženju ne može ostati nepromenjen usled malih i velikih promena koje se odvijaju unutra. Pored mnogobrojnih fizičkih, emocionalnih i mentalnih benefita jin joge, pojedinačno ćemo hteli-nehteli biti nagrađeni strpljivošću koja će promeniti kvalitet veza koje gradimo sa svojim neposrednim okruženjem – prijateljima, životinjama, prirodom i svim bićima znanim i neznanim. Balans koji se gradi iznutra i unutra, srazmerrno se prenosi ka spolja. Jin je jedna strana novčića. Druga strana je jang. Termini jin i jang su relativni i u stalnom su uzajamnom gibanju.

Mirela Đurić – sertifikovana instruktorka jin joge