Mesečevi dani

U tradiciji aštanga joge Mesečevi dani odnosno dani mladog i punog Meseca se smatraju praznicima i tada se često ne praktikuje izvođenje asana. Poštovanje ovog običaja varira od učitelja do učitelja i od šale do šale. U fazi kada je Mesec mlad smatra se da energija miruje ili je u izvesnom opadanju, dok je u fazi punog Meseca energija u usponu.

Da bismo bolje razumeli pozadinu ovih običaja, slede objašnjenja starih učenika Patabi Džojsa.

Tim Miler:

„U tradiciji aštanga joge pun i mlad Mesec se smatraju praznikom. Ali kojim povodom? Kao i sve stvari koje su po prirodi vodenaste (a ljudska bića su sačinjena od 70% vode) i mi smo pod uticajem Mesečevih faza. Mesečeve faze su određene položajem Meseca u odnosu na Sunce. Pun Mesec se javlja kada su opoziciji, a mlad Mesec kada su u konjukciji. Na Zemlju deluju gravitacione sile Sunca i Meseca. Delovanje ovih sila koje se ostvaruje drugačijim uzajamnom odnosom Sunca i Meseca može se uporediti sa ciklusom disanja. Energija punog Meseca odgovara završetku udaha kada sila prane ima najveću vrednost. To je ekspanzivna sila koja se kreće prema gore koja nas čini enegričnim i emotivnim, ali ne i uzemljenim. Upanišade kažu da se glavni deo prane nalazi u glavi. Za vreme punog Meseca imamo tendenciju da budemo više tvrdoglavi. Energija mladog Meseca odgovara završetku izdaha kada sila apane ima najveću vrednost. Apana je sažimajuća sila koja se kreće prema dole i koja doprinosi da se osećamo smireno i uzemljeno, ali i neprobojnim i nenaklonjenim prema izlaganju fizičkom naporu.

Poljoprivredni kalendar preporučuje setvu za vreme mladog Meseca kada je ukorenjujuća sila najjaća, a presađivanje za vreme punog Meseca kada je sila cvetanja najjača. Vežbanje aštanga joge tokom vremena nas dovodi u sklad sa prirodnim ciklusima. Posmatranje Mesečevih faza je jedan od načina da prepoznamo i poštujemo prirodne cikluse kako bismo živeli u većoj harmoniji sa njima.“

tumblr_lu5m01HdNE1qcoof6o1_500 Edi Stern u pismu S. Ramasvamiju:

„Moguće je da te je zbog običaja Patabi Džojsa učenik pitao o zabrani vežbanja joge za vreme punog ili mladog meseca. Mnogo se spekulisalo o ovom običaju, uz različita tumačenja zašto Patabi to radi i šta bi to moglo da predstavlja. Međutim, stvar je vrlo jednostavna. Kao što znaš, Maharadžina Pathashala (sanskritska škola) je svakog meseca bila zatvorena na mlad i pun Mesec, kao i jedan dan pre i posle. Učenici su nastavljali sa učenjem, ali nije bilo časova. Jedan razlog je što su za vreme amavasje i purnime (mladog i punog Meseca na Sanskritu), učitelji i učenici, svi Brahmini, izvodili određene obrede. Na primer, Pitri Tarpana koja se izvodi na amavasju, kao i ritualno kupanje na dan posle mladog Meseca. Za sve te obrede potrebno je dosta vremena. Isto tako, iako nikada nisam uspeo da pronađem izvor, Patabi Džojs nam je citirao – a to sam čuo i od svog starog učitelja Bhagavad Gite iz Majsora – da ako učitelj podučava novu lekciju na Mesečev dan, njegovo znanje će se smanjiti, a na dan pre ili posle, smanjiće se i znanje učenika! Možda bi ti mogao da znaš odakle ovo verovanje dolazi?

Kada sam razgovarao sa astrologom Patabi Džojsa, dok sam ga intervjuisao za knjigu „Guruji“, složio se da bi to moglo da bude u vezi sa principom „kako gore, tako i dole“: prema Vedskoj tradiciji naš um je sličan Mesecu, puni se, prazni se, i zadržava informacije u ciklusima kao i Mesec na nebu.

Kako je i Patabi Džojs pohađao Maradžinu školu, a potom tamo bio i profesor joge od 1937. do 1973. to je za njega postala navika i običaj. Pošto je smatrao da praktikovanje joge vuče korene iz Veda, i da se poznavanje Upanišada može ostvariti samo putem asana i pranajame, iste običaje je praktikovao u podučavanju asana i pranajame kao i u podučavanju Veda. Govorio je i da su za vreme punog i mladog Meseca nakšatre u određenoj konjukciji pri kojoj se lakše dolazi do povrede, i da je za isceljenje tako nastalih povreda potrebno više vremena. To nikada nisam uspeo da proverim u indijskoj astorlogiji; možda je to nešto što je on naučio od svog oca koji je bio priznati astrolog.

Sam Patabi Džojs je takođe raspolagao velikim astrološkim znanjem – prezime Džojs je nastalo od reči Džjotiš (Džjotiš je tradicionalni indijski astrološki sistem – Jyotish), i astrologija je bila deo njegove porodične tradicije. Sve ovo govorim kako bih istakao da je Patabi Džojs imao određene navike još od svoje četrnaeste godine. Zanimljivo je zašto je imao ove navike, i iako nismo Brahmini, niti Indijci, dobro je da kao njegovi učenici razumemo zašto je radio neke stvari i da ih prihvatimo ukoliko ih je on smatrao dovoljno relevantnim i po nas da bi ih sledio. Ali ne bi trebalo da od toga pravimo nešto posebno i da previše fantaziramo o svemu tome.

Ispod je jedna smešna priča koja ilustruje šta se dešava kada o jednostavnim stvarima ne razmišljamo na racionalan način:

Jedan veliki učenjak je svako veče držao predavanja o Bhagavad Giti ispod drveta u blizini sela. Imao je mačku koja bi ponekad trčala kroz gomilu ljudi i pravila nered. Mudrac je odlučio da za vreme predavanja mačku vezuje za drvo. Posle nekog vremena mudrac se izvukao iz buke i zbrke života smrtnog. Jedan od njegovih učenika je nastavio da drži predavanja o Bhagavad Giti ispod drveta, i nastavio je da vezuje mačku za drvo za vreme predavanja. Posle nekog vremena mačka je uginula, a učenik je kupio drugu mačku. Nakon tri generacije jedan učenik je napravio zapis o svetoj tradiciji vezivanja mačke za drvo za vreme časova Bhagavad Gite.

Dakle, sve u svemu, mislim da bi učenici aštanga joge iz poštovanja prema Patabi Džojsu i njegovom metodu trebalo da poštuju običaj nepraktikovanja vežbanja asana na Mesečeve dane. Svrha pridržavanja ovog običaja i priklanjanja tradiciji jeste stvaranje poniznosti i smotrenosti kod učenika. Ali najverovatnije nećemo završiti u paklu ako budemo vežbali ovim danima. Ćerka Patabi Džojsa, Sarasvati (koja je bila prva i jedina žena koja je sa njim vežbala jogu u Maharadžinoj školi) držala je časove od ponedeljka do petka, a vikendom je imala slobodne dane, dok na Mesečeve dane nije podučavala nove asane. Takođe, primetila je da njeni učenici nisu vežbali svakog dana u nedelji, ali za nas koji vežbamo, povremeno pauziranje je dobro za telo. Predavanje tradiciji ima svoje draži i dejstva na naš katrakter, pa zašto to ne bismo iskusili? Ne smatram da bi svi učenici joge trabalo da se suzdržavaju od vežbanja na taj dan – i oni bi trebalo da slede običaje svojih učitelja, i uz malo sreće, usklađivanjem naših misli sa višim principima, svi ćemo naći zadovoljstvo u našim praksama. Na Mesečeve dane ili ma koje druge!“

Priredila i prevela: Mirela Đurić