Chandra Krama – Mesečeva sekvenca

Matthew Sweeney je dugogodišnji aštangi, učenik Pattabhi Joisa. Godine iskustva i vežbanja joge dovele su ga do razvijanja specifičnih sekvenci vinjase, među koje spada i Mesečeva sekvenca (Chandra Krama).

Vinjasa Mesečeve sekvence je u odnosu na vinjasu primarne serije aštanga joge veoma blaga i smirujuća. Dah je mekan, a pokreti lagani. Vinjasa Mesečeve sekvence teče kao med i mleko, leči, regeneriše, isceljuje. Deaktivira i rasterećuje muskulaturu – ruke, rameni pojas i predeo lopatica koji je izrazito angažovan kod vinjase primarne serije. Vinjasa primrne serije je jedan od razloga generisanja napetosti u gornjem delu tela. Sama vinjasa primarne serije je predivna i višestruko korisna. Međutim dugogodišnje, svakodnevno vežbanje treba biti praćeno omekšavanjem muskulature koja je pod frekventnim naprezanjem.

Sledi reč-dve autora o Mesečevoj sekvenci, a ja bih se distancirala od prizvuka esencijalizma i biološkog determinizma u članku. Članak je relevantan za sve osobe, bez obzira na pol, koje tek pomalo ulaze u aštangu ili su već neko vreme u njoj sa uspostavljenim kontinuitetom u vežbanju.

photo-62 „Vežbajući aštanga jogu tvoja pažnja će se postepeno pomerati od manje suptilnog ka suptilnijem. U početku ćeš više primećivati fizičke aspekte tela, a kasnije ćeš više primećivati suptilnije aspekte tela.

Usporavanjem kretanja, sve do mirovanja u meditaciji, svesnost postaje suptilnija. Bržim kretanjem svesnost je manje suptilna. Ipak, bržim izvođenjem vinjase pokrećeš energiju i lakše eliminišeš fizičke blokade. Ovo vodi ka većem rasterećenju u telu. Ravnotežu zahtevnoj aštanga jogi zasnovanoj na pozdravima Suncu daje redovna meditacija i povremeno mekše, nežnije izvođenje asana.

Smatram da je Chandra Krama (ili nešto nalik tome) od suštinskog značaja za ljude koji vežbaju aštanga jogu, i za muškarce i za žene. Ova sekvenca će pomoći pri uspostavljanju balansa na energetskom, psihološkom i fizičkom nivou. S obzirom da su preko 80% aštangija žene, potreba za sekvencom koja će biti fokusirana na menstruaciju, ovulaciju i Mesečeve mene je apsolutno neophodna. Mesečeva sekvenca otklanja tenziju iz ramena i gonjeg dela tela (evidentnih elemenata Radže u aštangi) naročito kod ljudi koji previše ili prerano počnu da rade na skokovima kroz ruke unapred ili unazad. Mesečeva sekvenca stavlja naglasak na donji deo tela, kukove, i na mekan i stabilan abdomen.

Zagrevajuća osnova aštanga joge u kombinaciji sa pokušajem da se vežba šest dana u nedelji je za većinu žena neprikladna. Takođe, gledano na duže staze može da bude neprikladna i za muškarce. Za neke vežbače je to teško da prihvate, ali ipak, ima istine u tome. Dva sata aštanga joge, šest dana nedeljno može dovesti do gubitka težine i narušiti stabilnost zglobova usled repatitvnog naprezanja. Kod žena, prekomerno vežbanje može poremetiti menstrualni ciklus i doprineti teškoćama prilikom rađanja dece. Čak i ako ne želiš decu, intenzivno vežbanje asana bez sekvence kao što je Chandra Krama, će obično dovesti do neke vrste neravnoteže, fizičke ili neke druge. Mesečeva sekvenca je namenjena osvešćivanju Mesečevih ciklusa i podsticanju intuitivnih sposobnosti. Njena namena nije da u potpunosti zameni vežbanje aštange, ili bilo koje druge joge, nego da pospeši i uravnoteži nedeljnu rutinu. “

Metthew Sweeney

Priredila i prevela: Mirela Đurić