Yin yoga – otvoren čas

Yin yoga – nedelja u 19h, 18. decembar ’22

Čas je otvoren za sve zainteresovane, za one koji redovno vežbaju u toku nedelje, za one koji povremeno svraćaju i za one koji nikada nisu probali ni jogu, ni jin jogu. Čas jin joge jednostavan je za praćenje, brzina kretanja je spora do umerena. Položaji su pretežno statični i mišićno-deaktivacionog karaktera. Svaki položaj se prilagođava i modifikuje za svakog ponaosob po potrebi, pogotovo za one povređene u fazi oporavljanja. Položaji su sedeći ili ležeći. Disanje je prirodno ili blago modifikovano jednostavnom tehnikom usporavanja i produžavanja daha. Nema zagrevanja, ali ima utopljavanja i preporučljivo je slojevito odevanje + dodatne čarape.

Jin joga može se vežbati tokom menstrualnog ciklusa ili nakon vađenja i davanja krvi, ukoliko se dobro osećate i ne postoje relevantne nuspojave. Izbegavajte obimne obroke neposredno pre prakse, dva-tri sata.  Ukoliko ste umorni, vežbajte veoma lagano. Kako vežbamo je daleko važnije nego šta vežbamo. Vežbamo na rasterećen način, krećući se između položaja bez ulaganja napora i zadržavajući položaje koliko prija između 2-10 minuta. Posmatranjem tela tražimo razlike između prijatnogsti i neprijatnosti. Oštro probadanje i sevanje, peckanje i prženje u tkivu nije poželjno. Blago, ravno i prigušeno fizičko osećanje opterećenja u tkivu je prihvatljivo. Vreme umesto intenziteta u položaju je ono što je ključno za optimalno zdravlje tkiva i pronalaženje nivoa tolerancije. Srednji put je put koji se traži.

Čas je na bazi donacija. Iznos donacije je proizvoljan i individualan i prepušta pojednicu da se rukovodi sopstvenim ekonomskim mogućnostima i prilikama, ali ipak odgovorno i uzimajući u obzir troškove održavanja studija i propratni nevidljivi rad instruktora.

Čas vodi Mirela Đurić sertifikovana (ako ko smatra da je to važno) instruktorka yin/hatha/ashtanga joge sa bogatim iskustvom u prenošenju tehnika joge putem časova joge.

Mesto održavanja – Sahaja joga centar, Skadarska 8/10. Ulaz je uvučen pored jedne male prodajne galerije. Drugi sprat, al’ neki kažu ’kao da je treći’. Postoji lift, ali je stari, pa se lako zaglavi ako se ne pritisnu vrata s unutrašnje strane.