Thai joga masaža : meditacija u pokretu

10519714_706007602822275_8454475798563108312_oThai joga masaža ili nuad boran, kako se izvorno zove na Tajlandu je drevna veština rada sa telom koja je nastala pre oko 2500 godina u vreme ajurvedskih i jogičkih praksi. Kao meditacija u pokretu, thai joga masaža koristi elemente akupresure, blagog istezanja i radom na meridijanima pospešuje protok energije i dovodi do opšteg blagostanja.
Na ovoj radionici posvetićemo pažnju osnovnim principima thai joga masaže kroz praktičan pristup. Povezujući se najpre sa svojim telom prepustićemo se svetom plesu thai joga masaže. Uvod u principe i tehnike thai joga masaže predstaviće nam kratka ali vrlo efikasna sekvenca “poziv u šavasanu” koja će nam pomoći da telo dovedemo u stanje potpune opuštenosti korišćenjem svesnog dodira i prisutnosti. U drugom delu radionice pažnju ćemo posvetiti radu na boku a sa akcentom na oslobađanju blokada lumbalnog dela kičme i abdomena. Radionica će biti propraćena chi gong vežbama i meditacijama iz taoističke tradicije kako bi bolje uzemljili i telo i praksu.

Za ovu radionicu nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo i korisna je kako početnicima tako i ljudima koji se vec bave nekom vrstom telesnog rada – vežbačima joge i instruktorima, maserima i terapeutima.

Za poneti:

– udobna, slojevita odeća (trenerka, helanke, majica dugih rukava, čarape)
– deblje ćebe za postaviti na prostirke
– joga prostirke (u studiju raspolažemo ograničenim brojem prostirki)
– po želji nešto slasno za podeliti

Tradicionalana tajlandska masaža thai ili thai joga masaža je drevna istočnjacka veština lečenja koja u svojoj suštini pored jogičkih asana i pasivnog istezanja, akupresure i rada po energetskim meridijanima, pre svega ima za cilj da probudi naš duhovni potencijal i unutrašnjeg terapeuta. Učenje tradicionalne tajlandske masaže, ne sastoji se iz pamćenja odredjene sekvence ili niza pokreta, kao ni misli da nekoga možemo izlečiti. Učenje tradicionalne tajlandske masaže polazi pre svega iz mesta saosećajnosti i davanja od srca sa dubokim razumevanjem za patnju našeg bližnjeg. Takodje poznata i kao ‘joga za lenje’ i ‘sveti ples’, tajlandska masaža svojim ritmom, elegancijom pokreta i terapeutskim dejstvom, jedna je od bogatijih formi istočnjačkih veština lečenja. Tradicionalana thai masaža datira iz perioda ajurvedskog i jogičkog načina lečenja nastalog pre 2500 godina. Na Tajland dolazi iz Indije a prenosi je poznati lekar tog doba “Jivaka Kumar Baccha” , koji je opisan u spisima kao Budin lični lekar i lekar u budističkim hramovima tog vremena. Učenje i prenošenje ovog znanja sa učitelja na učenika generacijama se sprovodilo isključivo taj način. Uz primenu ritmičkog pritiska na određene tačke i energetske meridijane, jogičkog istezanja mišića i blagim pomeranjem zglobova i skeletnog sistema, oslobađaju se blokade u telu i uspostavlja se slobodan protok energije. Korišćenjem telesne težine, ispravnog položaja i šaka, palčeva, laktova, kolena, stopala i podlaktica, ovaj jedinstveni oblik rada sa telom nam omogućava da pristupimo svakom delu tela, tkiva i organa. Budući da ova masaža radi na različitim slojevima tela (kosha), oslobađanje blokada se može osetiti ne samo na fizičkom nego i na emotivnom i energetskom nivou.

Koristi thai masaže su nebrojani, a evo par najprepoznatljivijih:

– povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova
– limfno čišćenje
– eliminacija toksina
– posturalno poravnanje
– stimulacija unutrašnjih organa
– podstiče neurolosko funkcionisanje i sveopštu vitalnost
– umanjuje napetost i stres
– balansira protok energije
– jača imuni sistem
– podstiče duboko opuštanje
– smiruje um i emocije
– vrlo korisna kod dugotrajnih povreda

Cena:
early birds (2 dana) – 40e
na dan radionice (2 dana) – 50e

Vreme: 10. i 11. septembar, 12:00 – 17:00 (uključujući sat vremena pauze)

Mesto: Ashtanga Yoga Chikitsa Shala, Rajićeva 3

Radionicu vodi Bojan Babić

Prijave slati na info@ashtangayoga.rs