Radionica: Osnovi Thai Masaže

12788563_10209713480932898_325654511_o

 

Ova uvodna radionica o osnovi thai masaže je divna prilika za upoznavanje sa thai masažom uz davanje i primanje ovog jedinstvenog nacina rada sa telom.
Posle kratkog teorijskog uvoda, veći deo radionice će biti fokusiran na praktičan rad. Na ovoj radionici naučićete sekvencu pokreta, vežbi i istezanja kako bi na jedan lagan i bezbedan način mogli da podelite ovu drevnu veštinu sa svojom porodicom, prijateljima i bližnjima.

Kao jedna od sada već jasno prepoznatih oblika terapeutskog rada sa telom, thai masaža ili thai joga masaža sve više dobija svoje zasluženo mesto i u našem društvu. Korišćenjem ayurvedskih principa, jogičkih istezanja i elemenata budističke filozofije, thai masaža svojim blagim pristupom otvara jedan dublji način rada i povezivanja prvenstveno sa nama samima pa zatim iz tog mesta jasne pažnje i nesebične podrške i sa svetom oko nas. Ono što počinje kao masaža i delanje ka spolja, neminovno postaje unutrašnji rad i povezivanje sa samim sobom.

Primenjujući principe svesnog disanja, ispravnog držanja tela, fluidnosti pokreta i jasno usmerene pažnje, na ovoj radionici težićemo da kroz gore pomenute principe usvojimo delić thai masaže kao fizičke ali prvenstveno duhovne prakse.

Za ovu radionicu nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo i korisna je kako početnicima tako i ljudima koji se vec bave nekom vrstom telesnog rada – joga vežbačima i instruktorima, maserima i terapeutima.

Na ovoj radionici pozabavićemo se sledećim temama :

– pravilno držanje tela i disanje
– svesnost i prisutnost kao baza bilo koje vrste rada sa telom
– principi davanja i otpuštanja pritiska
– istezanje u ležećem i sedećem položaju
– akupresura i energetske tačke
– vežbe pasivnog i aktivnog opuštanja

Za poneti :

– udobna, slojevita odeća (trenerka, helanke, majica dugih rukava, čarape)
– deblje ćebe za postaviti na prostirke
– joga prostirke (u studiju raspolažemo ograničenim brojem prostirki)
– po želji nesto slasno za podeliti smile emoticon
_____________________

Tradicionalana Tajlandska Masaža

Thai ili thai joga masaža je drevna istočnjacka veština lečenja koja u svojoj suštini pored jogičkih asana i pasivnog istezanja, akupresure i rada po energetskim meridijanima, pre svega ima za cilj da probudi naš duhovni potencijal i unutrašnjeg terapeuta. Učenje tradicionalne Tajlandske masaže, ne sastoji se iz pamćenja odredjene sekvence ili niza pokreta, kao ni misli da nekoga možemo izlečiti. Učenje tradicionalne Tajlandske masaže polazi pre svega iz mesta saosećajnosti i davanja od srca sa dubokim razumevanjem za patnju našeg bližnjeg.

Takodje poznata i kao ‘joga za lenje’ i ‘sveti ples’, Tajlandska masaža svojim ritmom, elegancijom pokreta i terapeutskim dejstvom, jedna je od bogatijih formi istočnjačkih veština lečenja.

Tradicionalana Thai masaža datira iz perioda ajurvedskog i jogičkog načina lečenja nastalog pre 2500 godina. Na Tajland dolazi iz Indije a prenosi je poznati lekar tog doba “Jivaka Kumar Baccha” , koji je opisan u spisima kao Budin lični lekar i lekar u budističkim hramovima tog vremena. Učenje i prenošenje ovog znanja sa učitelja na učenika generacijama se sprovodilo isključivo taj način.

Uz primenu ritmičkog pritiska na određene tačke i energetske meridijane, jogičkog istezanja mišića i blagim pomeranjem zglobova i skeletnog sistema, oslobađaju se blokade u telu i uspostavlja se slobodan protok energije.
Korišćenjem telesne težine, ispravnog položaja i šaka, palćčeva, laktova, kolena, stopala i podlaktica, ovaj jedinstveni oblik rada sa telom nam omogućava da pristupimo svakom delu tela, tkiva i organa. Budući da ova masaža radi na različitim slojevima tela (kosha) , oslobađanje blokada se može osetiti ne samo na fizičkom nego i na emotivnom i energetskom nivou.

Koristi Tai masaže su nebrojani, a evo par najprepoznatljivijih:

– povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova
– limfno čišćenje
– eliminacija toksina
– posturalno poravnanje
– stimulacija unutrašnjih organa
– podstiče neurolosko funkcionisanje i sveopštu vitalnost
– umanjuje napetost i stres
– balansira protok energije
– jača imuni sistem
– podstiče duboko opuštanje
– smiruje um i emocije
– vrlo korisna kod dugotrajnih povreda

Cena:
early birds (2 dana) – 40e
na dan radionice (2 dana) – 50e
1 dan radionice – 25e

Mesto: Ashtanga Yoga Chikitsa Shala, Rajićeva 3

Vreme: 23. i 24. april, 12:00-16:00

Radionicu vodi Bojan Babić.

Za prijave i dodatne informacije pišite na info@ashtangayoga.rs