Radionica: asistencije u stojećim asanama

yogaiasistencije1web

Komunikacija putem dodira je jedan od najpipljivijih načina podučavanja i praktikovanja moderne posturalne joge. Prenošenje informacija dodirom kroz asistencije može podržati položaj uzemljivanjem i stabilizacijom, može ga korigovati, rafinirati i produbiti na terapeutski i meditativan način.

Isto tako, asistencija može biti destabilizujuća i deranžirajuća, mehanička, štetna, pa čak i opasna. Na drugom nivou asistencije itekako mogu biti agresivne, manipulativne, neprimerene i neetične.

Na ovoj radionici poći ćemo od sebe i sopstvenog tela. Tehnikom disanja i vežbom ćemo započeti gradnju čvrste i solidne baze koja će nam omogućiti da pružimo adekvatnu podršku i asistenciju drugom telu i drugoj osobi u toku vežbanja joge.

Prilikom asistiranja u fokusu će biti:

  • Posmatranje
  • Funkcionalna anatomija i razumevanje položaja
  • Uzemljivanje
  • Osnovno poravnavanje
  • Modifikovanje i prilagođavanje položaja
  • Tehnike uspostavljanja i održavanja fizičkog kontakta asistenta i vežbača
  • Zauzimanje i održavanje bezbednog položaja asistenta

Bavićemo se pitanjima kada i kako prići vežbaču; smislom i namerom asistencije; kako ostvariti fizički kontakt koji neće ugroziti ničiju individualnost i autonomiju; kako ostvariti odnos poverenja i od prostirke kreirati bezbedno mesto za vežbanje i učenje joge.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane:

  • Instruktore i instruktorke joge
  • Vežbače koji žele da prodube svoju praksu

Odeća treba da bude udobna i rastegljiva. Ukoliko ste u mogućnosti ponesite prostirke za jogu.  Radionica će biti interaktivna, praktična i eksperimentalna.

Ova radionica je tematska i baviće se stojećim asanama. U uvodnom delu detaljno ćemo se podsetiti primarnih tehnika disanja i bandhi. Zatim, elementarnog poravnanja neophodnog za bezbedno ulaženje u položaj, zadržavanje položaja i izlaženje iz položaja. Nakon toga će uslediti interaktivni deo u kojem ćemo se kroz instrukcije i rad u parovima praktično okušati u primeni asistencija. Ovim će se otvoriti prostor za pitanja, diskusiju i dodatna pojašnjavanja tehnika asistiranja.

Broj mesta je ograničen.

Prijave slati na: info@ashtangayoga.rs

Kotizacija: 2400 dinara

Vreme: 21. oktobar, 10-12 časova

Mesto održavanja radionice: VEDANTA YOGA CENTAR, Sremska 9, Beograd

Radionicu vodi:

Mirela Đurić – praktičarka ashtanga vinyasa yoge sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ljudima 1 na 1. Svakodnevno asistira na Mysore časovima. Sertifikovana instruktorka joge. Završila je kurs za obuku učitelja ashtanga vinyasa yoge Davida Swensona. Kurs se bavi isključivo asistencijama u asanama.