Radionica: asistencije u ekstenzijama i inverzijama

radionica_ekstenzije_inverzije_web

Razvojem moderne posturalne joge, asane i asistencije se kreću jedna uz drugu. Šta se dešava za vreme pružanja i primanja asistencije? Na koji način dva tela postaju jedna asana? Komunikacija koja se odvija putem fizičkog kontakta je dvosmerna. Uspostavljanjem fizičkog kontakta asistent šalje informaciju vežbaču, koji zauzvrat asistentu šalje povratnu informaciju. Kako i zašto dolazi do nesporazuma u ovakvoj komunikaciji? Kako savladati jezik asistencija?

Prenošenje informacija dodirom kroz asistencije može podržati položaj uzemljivanjem i stabilizacijom, može ga korigovati, rafinirati i produbiti na terapeutski i meditativan način.

Isto tako, asistencija može biti destabilizujuća i deranžirajuća, mehanička, štetna, pa čak i opasna. Na drugom nivou asistencije itekako mogu biti agresivne, manipulativne, neprimerene i neetične.

Bavićemo se pitanjima kada i kako prići vežbaču; smislom i namerom asistencije; kako ostvariti fizički kontakt koji neće ugroziti ničiju individualnost i autonomiju; kako ostvariti odnos poverenja i od prostirke kreirati bezbedno mesto za vežbanje i učenje joge.

Tema ove radionice biće poravnavanje i asistencije u ekstenzijama i inverzijama. Proći ćemo kroz osnovne korektivne asistencije pri izvijanjima unazad, kako bi se izvođenje asana odvijalo na bezbedan način i bez ikakvog kompromisa sa donjim leđima i vratnim delom kičme. Isti zadatak će imati i asistencije u obrnutim položajima odnosno inverzijama.

Prilikom asistiranja u fokusu će biti:

  • Posmatranje
  • Funkcionalna anatomija i razumevanje položaja
  • Uzemljivanje
  • Osnovno poravnavanje
  • Modifikovanje i prilagođavanje položaja
  • Tehnike uspostavljanja i održavanja fizičkog kontakta asistenta i vežbača
  • Zauzimanje i održavanje bezbednog položaja asistenta

Radionica je otvorena za sve zainteresovane:

  • Instruktore i instruktorke joge
  • Vežbače koji žele da prodube svoju praksu

Odeća treba da bude udobna i rastegljiva. Ukoliko ste u mogućnosti ponesite prostirke za jogu.  Radionica će biti interaktivna, praktična i eksperimentalna.

Broj mesta je ograničen.

Prijave slati na: info@ashtangayoga.rs

Kotizacija: 2400 dinara

Vreme: 25. novembar, 13-15 časova

Mesto održavanja radionice: VEDANTA YOGA CENTAR, Sremska 9, Beograd

Radionicu vodi:

Mirela Đurić – praktičarka ashtanga vinyasa yoge sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ljudima 1 na 1. Svakodnevno asistira na Mysore časovima. Sertifikovana instruktorka joge. Završila je kurs za obuku učitelja ashtanga vinyasa yoge Davida Swensona. Kurs se bavi isključivo asistencijama u asanama.