Radionica: Ashtanga Yoga – Tonči Gulišija

16808601_1429144180429337_857046014_nDragi prijatelji, drugi rođendan shale obeležićemo uranjanjam u praksu ashtanga yoge sa gostujućim učiteljem Tončijem.

Petak, 31. mart

17:00 – 18:00 svrha joge, pristup praksi, čista namjera kao temelj „puta“ i njeno održavanje kroz godine, razumijevanje ashtange, inteligencije unutar prakse (dah, bandhe, fokusiranje pozornosti, razumijevanje igre energija unutar tijela i kako ih integrirati, znanje o poravnanju tijela…)

18:00 – 20:00 vođena prva serija sa brojanjem na sanskritu

Subota, 1. april

9:00 – 11:00 ashtanga mysore
16:30 – 19:00 pranayama i meditacija

Pranayame u ashtanga sistemu su vrlo potentna praksa. Osvijestiti ćemo tradicionalne i alternativne sjedeće položaje da tijelo bude stabilno i opušteno. Temeljni fokus je na mirnom, uravnoteženom disanju uz korištenje glavnih bandhi (energetskih brava), kumbhakama (zadržavanju daha) i fokusiranju pozornosti. Tako integrirano prakticiranje pranayami dovodi do spajanja prane i apane (dvije suprotne sile u tijelu) i pokretanja i integracije energije unutar centralnog energetskog kanala (shushumna nadi).

Meditacija koju prakticiramo je meditacija na „treće oko“. Jogiji smatraju da je treće oko „sjedište svijesti“ (seat of the conciousness). Neprekinuta pozornost na točku između obrva uravnotežuje energije ide i pingale (lijeve i desne nosnice) što opet dovodi do pokretanja energije kroz shushumnu. Um polako postaje jednousmjeren i tiho klizne u nirodha stanje (stanje suspenzije uma ili stanje ne uma). Polako svijest praktikanta ulazi u samadhi, stanje odsustva napora, prostor čiste svijesti. Jogi otkriva svoju pravu prirodu topeći tvrde ograde male osobnosti. Svijest sve više prepoznaje ego obrazce i biva utemeljena u izvornom stanju slobode.

Kad se izvode inteligentno i s ljubavlju, sve tri prakse imaju kapacitet da probude, uzemlje i integriraju energiju, zapale duboki strah od otpuštanja i ostave praktikanta da se polako rastapa u prirodnom stanju ljubavi i predaje.

Nedjelja, 2. april

9:00 -10:00 pranayama
10:00 – 12:00 Ashtanga mysore

Prijave su obavezne:
info@ashtangayog.rs (do 26.3. uz akontaciju od 30 eura)

Cela radionica: 60 eura
do 26. marta uz akontaciju od 30 eura

Učitelj: Tonči Gulišija

Više o Tončiju: www.dharmakrit.com

Mesto: Ashtanga Yoga Chikitsa Shala, Rajićeva 3, Beograd