Mesečeva sekvenca – Chandra Krama

mesecevasekvenca

Dragi ljudi, ovog meseca smo pod naletom toplotnog talasa bili izloženi ekstremno visokim temperaturama vazduha vrlo opasnim po bezbednost flore, faune, visokog rizika po zdravlje ljudi i potencijalno velike materijalne štete. Proglašen je crveni meteo alarm, najviši stepen opasnosti od elementarnih nepogoda, te je Mesečeva sekvenca uoči noći punog Meseca bila otkazana.

Kako su mnogi od vas pisali raspitujući se o sledećem terminu za Mesečevu sekvencu, koju smo do sada radili uoči punog Meseca, da ne bismo čekali toliko dugo, ovoga puta ćemo je na opštu radost i veliko narodno veselje vežbati u noći bez Meseca. Dakle, termin je nedelja, 20. avgust u 19 časova. Ovoga puta noć mladog Meseca u Evropi je 21. avgust. kada će se kao tanki srp na načem delu neba pojaviti oko 20 časova i 30 minuta.

Aštanga joga je veoma dinamičan i fizički izazovan stil joge. Tradicionalno se vežba šest dana u nedelji, sedmi dan je dan za odmor. Takođe, dani za odmor su takozvani Mesečevi dani, uoči mladog i punog Meseca. Tih dana, kao i za vreme trajanja menstruacije, odmor možemo potražiti u Mesečevoj sekvenci čiji je autor Metju Svini (Matthew Sweeney), dugogodišnji praktičar aštanga vinjasa joge i učenik Šri K. Patabi Džojsa.

„Dani koji prethode punom Mesecu uslovljavaju suptilne promene telesnih tečnosti, unutrašnju plimu, i obično se povezuju sa energijom u usponu. Kako ovo može dovesti do prekomerne stimulacije, intenzivno vežbanje na pun Mesec se ne preporučuje. Dani koji prethode mladom Mesecu (ponekad nazivanim i mračnim Mesecom) uslovljavaju unutrašnju oseku telesnih tečnosti. Energija je smanjena, zglobovi su suvlji i ograničene pokretljivosti, ukoliko pokušamo sa intenzivnijim vežbanjem, šanse za povređivanje su veće. Od ova dva, vežbanje na mlad Mesec je problematičnije od vežbanja na pun Mesec.“ (Matthew Sweeney, Vinyasa Krama)

Iz tog razloga, Mesečeva sekvenca se izvodi lagano uz veoma tiho uđaji (ujjayi) disanje koje neće aktivirati simpatetički nervni sistem i nepotrebo povećati telesnu temperaturu. Bandhe su mekše, a za vreme menstruacije su isključene. Asane se izvode aktivno ali bez ulaganja napora. Kretanje kroz vinjasu je sporije i prati unutrašnju plimu i oseku.

Vreme: 20. avgust (19:00 – 20:30)

Mesto: Vedanta Yoga Centar, Sremska 9, II sprat (prilaz kod stepenica iz Prizrenske)

Cena: čas nema cenu, čas je na bazi donacija

Šta je potrebno za čas: udobna i rastegljiva odeća

Šta nije potrebno za čas: čarape, voda, joga prostirke su na raspolaganju u studiju, nije potrebno najavljivanje

Čas vodi: Mirela Đurić, praktičarka aštanga vinjasa joge i sertifikovana instruktorka joge